İçerikler
Bütçe planlaması yaparken başarısız olacağınızı düşünürseniz, başarısız olmayı planlıyorsunuz demektir. İşletmenizin finansmanı söz konusu olduğunda, karşılaşacağınız her sorunu tahmin edemeyeceğiniz gibi her gideri de tahmin edemezsiniz. Sürprizlerden kaçınmak ve işinizi finansal olarak sağlıklı halde götürmek için sağlam bir bütçe oluşturabilirsiniz.
İşletmenizin faaliyete geçmesinden belirli bir süre sonra işler istediğiniz gibi gitmeyebilir; ancak örnek bir bütçe oluşturmanız işletmenizin ilk aylarında ve yıllarında neler bekleyebileceğiniz konusunda genel bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Zaman içerisinde, bütçenizin oluşturulması kolaylaşacak ve yıl boyunca gelir ve giderlerinizi tahmin etmede daha iyi olacaksınız. Şimdi, işletme bütçenize neleri dahil edeceğinizi düşünmeye başlayalım.
Bütçenizi oluşturmanın harika bir yolu, sadece işletmenizin ihtiyaç duyacağını düşündüğünüz her şeyin bir listesini yazın.
Sektörünüzle ilgili internet üzerinden arama yaparak, düşünmemiş olduğunuz detayları bulmanıza yardımcı olacaktır. Bulmuş olduğunuz detayları da bütçe listenize dahil ediniz.
Bir defalık masraflar genellikle bir kez (veya bazen birkaç yılda bir) satın alacağınız kalemlerdir. Bunlar dizüstü bilgisayar, dikiş makineleri ve ofis mobilyaları gibi gider kalemleridir. Ayrıca işletmeniz için bir web sitesi yaptırmak veya işyeriniz için logo oluşturmak gibi kalemler de olabilir.
Sabit giderler, her ay için aynı tutarda ödeme yapmayı bekleyebileceğiniz maliyetlerdir. Kira, sigorta, internet, web sitesi barındırma, cep telefonunuz gibi kalemleri içerir.
Değişken giderler, sabit harcamalar ile bir kerelik giderler arasında bir yerdedir. Muhtemelen masraflarınızın düzenli bir parçası olacaklardır, ancak gerçek miktar ve bunlar için ne kadar sıklıkla ödeme yaptığınız arasında değişkenlik olacaktır.
Bu, ürünlerinizi yapmak için alacağınız malzemeler, pazarlama maliyetleri, iş seyahati, vergi ödemeleriniz için bir muhasebeciyi işe alma maliyeti ve kredi kartı işlem ücretleri gibi kalemleri içerebilir.
Fiyatlandırma, bütçelemenin bir yönüdür. Bu bölümde, ürünleriniz için doğru fiyatlandırmayı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken tüm farklı faktörleri anlatmaya çalışacağız.
Sattığınız ürünlerin zor maliyetleri açıkça görünebilir. Örneğin, elle basılmış t-shirt dükkanı çalıştırıyorsanız, materyal maliyetleriniz 40 TL / t-shirt ve 15 TL’lik mürekkep olabilir. Ancak, maliyetler bununla sınırlı değil..
Ürününüzü yapmak için (veya hizmetinizi teslim etmek için) insanlara para veriyor musunuz? Bu maliyet, satılan malın maliyetine eklenecektir.
Ancak, henüz bir personel işe almadıysanız bile, kendi zamanınıza bir ücret değeri koymanız, işletmenizin verimliliğini değerlendirmenize yardımcı olacaktır (saatlik “ücretiniz’ 20 TL / saat olduğu ortaya çıkarsa, işletmenizin bazı ince ayarlara ihtiyacı vardır. !).
Bir e-ticaret işletmesi olarak, bir müşterinin markanızı nasıl deneyimlediği konusunda ambalajlama ve kutulama büyük bir rol oynayacaktır. Paketin ürünün bir parçası olduğunu söyleyebilirsiniz.
Bu da, satılan malların maliyetine ambalajlama maliyeti gerektiği anlamına gelir.
Nakliye, ürününüzü müşterilere ulaştırmanın bir diğer önemli parçasıdır ve doğru bir şekilde tahmin edilmediyse elde edeceğiniz karı alır götürür.Boyut, ağırlık, konum ve hız gibi şeyler nakliye maliyetlerinizi etkiler. Bu maliyetleri tahmin etmek için yardım almak için yerel kargo firmalarıyla konuşun.
Kendi zamanınızı nakliye masraflarına ve zamanlarına da dahil etmeyi unutmayın. Paketleri bir araya getirerek günlük kargoya gitmeniz çok etkili değildir. Teknik olarak 5 gün içinde müşterinize göndermeniz zaman kabınızı minimuma indirecektir. Aynı şekilde, el damgalı etiketler basılı halde olduğundan daha ucuz olsa da, harcanan ek süre uzun vadede size daha fazla mal olabilir.
Fiyatlandırmaya gelince, çoğu e-ticaret mağazası nakliye masraflarını satın alma sürecinin sonuna kadar tarar. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar, “satın al” ı tıkladıktan sonra “gönderim bedeli artı 10 TL” gördüklerinde genellikle şaşırmazlar. Buradaki amacınız, nakliye masraflarını makul bir fiyata indirmektir, böylece alıcılar aşırı bir fiyat gördükten sonra sepetlerini terk etmezler.
Bir e-ticaret işi olarak muhtemelen kredi kartlarını kabul ediyorsunuz. Genellikle bunlar % 2 civarında bir yerde bir işlem ücreti ve ek bir sabit ücret ile birlikte gelir. Ücretler, kullandığınız hizmete göre değişir. Bu nedenle, elde edebileceğiniz siparişlerin sayısına ve müşterilerinizin bulunduğu yere göre sizin için en iyi olanı bulmak için alışveriş yapın. Mağazanız uluslararası siparişleri kabul edecekse, işletmenizin faaliyet gösterdiği ülke dışından gelen ödemelerin, sizin için daha yüksek ücretler gerektirebileceğini unutmayın.
Bu üzücü ama doğru: Bazen işler zarar görür. Ürünün size gönderildiği veya bir müşteriye gönderildiği zaman. Umarım bu gider minimumdur, ancak fiyatlandırmada belirli bir miktar kaybı hesaba katmak önemlidir. Hızlı bir internet araması, sektörünüz için ne tür hasarlar meydana gelebileceği size kaba bir fikir verebilir.
Ortalama zarar yüzdesini, ürününüzün maliyetine göre bir tahminde bulunun. Daha sonra bu maliyeti ürün fiyatlandırmanıza göre ayarlayın.
İade kabul etmeyi seçebilir veya kabul etmeyebilirsiniz. Özellikle bir kerelik özelleştirilmiş öğeler yapıyorsanız, döndürmeler sizin için olmayabilir.
İade kabul etmeyi seçerseniz, aşağıdakilerden birini yapabilirsiniz:
Ayrıca, tartışmalı işlemler için kredi kartı geri ödemesinin maliyetine katlanacağınızı unutmayın.
Markanız, fiyatlandırma stratejinize doğrudan katkıda bulunacaktır. Bir yüksek kaliteli ürün satan şirket misiniz? Yoksa bir indirim dükkanımısınız? Fiyatlandırma yapılırken kriterleri şirketinizin pozisyonuna göre ayarlamanız gerekiyor.
Pazarınızı ve fiyatınızı buna göre ayarlayın.
Muhtemelen, sizinle benzer işler yapan başka işletmeler de vardır. Diğer markaları araştırın ve ürünlerini nasıl fiyatlandırdığını anlayın. Daha fazla müşteri çekmek için onlardan daha düşük fiyatlarla ürün sunmak isteyebilirsiniz. Yada markanızı ürün değerini rekabette kaliteli olarak gösterebilirsiniz. (Ürün ve markanızın gerçekten üstün olduğunu düşünüyorsanız)
Gelirleriniz giderleriniz gibi içinde bulunacağınız sektöre göre değişkenlik gösterecektir. Ancak gider tahminlerinizi ne kadar iyi planlarsanız gelirlerinizi de ne şekilde kullanacağınızı iyi planlamış olursunuz.
Satışlarınız oldukça hangi ürünlerin ne zaman ne kadar satıldığı ile ilgili verileri toplamaya başlayacaksınızdır. Bu veriler sonraki yıllardaki planlamanıza kaynaklık edecektir. Hangi zamanda hangi ürünlerin çok satıldığı ile ilgili veriler elinizde olduğu müddetçe maliyet planlamanızı da ona göre yapma şansı elinizde olacaktır.
İşe yeni başlamışsanız verileriniz elinizde yoktur. Veri elde etmek için diğer işletmelerle diyalog geliştirebilirsiniz yada internet üzerinden araştırmalar yaparak, sektörünüzle ilgili bilgiler toplayarak maliyet planlamanızı da ona göre yapabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir !