Dijital Girişimcilik, Girişimciliğin değişik zamanlarda değişik tanımları olmuştur. Albert Shapero’nun 1975 yılında yaptığı tanımda; Girişimci insiyatif alan, başarısızlık riskini göze alarak kendi iç denetimi ile devinim eden şahıs olarak görülüyor.
2013 yılında köşe yazarı Ronald May’in yaptığı tanımda ise girişimci inovasyonunu ticarileştirmeye çalışan şahıs şekilde görülüyor. Her iki tanımdan yola çıkarak “risk alan, inovasyonunu ticarileştirmeye çalışan kişilere dijiital girişimci denir” diyebiliriz.
Girişimciler her ne kadar genç, 20’li yaşlarında, t-shirt ile gezen bireyler şekilde görülse de girişimciliğin yaşı yoktur. Dilerseniz bazı “yaşlı” girişimciler şirketlerini kaç yaşında kurmuş inceleyelim.
WhatsApp’ı kuran Jan Koum girişimini 35 yaşında hayata geçirdi. Michael Arrington, Techcrunch’ı 35 yaşında kurmuştur, Pandora’nın kuran Tim Westergren Pandora’yı 35 yaşında, Her gün tercih ettiğimiz yeni nesil ansiklopedimiz Wikipedia’nın kuran Jimmy Wales, Wikipedia’yı kurduğunda 35 yaşında, Farmwille oyunuyla tanınan Zynga’yı kuran Mark Pincus 41 yaşında, Amerika’nın en büyük duyuru sitesi olan Craiglist’i kurucusu 42 yaşındayken kurdu.
Bu tip örnekleri çoğaltmak olası. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaç yaşında kurduğunuz değil risk alma meselesinde ne kadar istekli olduğunuzdur. Ailesel faktörler, ülkenin ekonomik şartları, yetişme tarzınız, çevrenizin risk almaya yaklaşımı, ekonomik durumunuz risk almanızı etkileyen en önemli faktörler olarak gösterilebilir.
Dijital girişimcilik, Girişime başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli konu fikrinizin çok kıymetli olmadığıdır. Fikriniz ne kadar değerli olursa olsun fikriniz bu işin sırf %5’idir. Üniversite mezunu çok sayıda insanın hala birinci tercihinin büyük şirketlerde çalışmak olduğunu göz önünde bulundurursak takım kurmanın ne kadar zor olduğunu biraz daha net anlayabilirsiniz.
İyi bir iletişimci, iyi bir ürün yöneticisi, iyi bir finansman sağlayıcı, iyi bir insan kaynakları uzmanı, iyi bir lider, iyi bir satışçı olması gerektiği gerçeklerini de göz önünde bulundurursak iyi bir girişimci olmak epey bir kolay değil. Bu nedenledir ki çoğu girişim ekosisteminde girişimlerin iki kurucusu/girişimcisi olması istenir.
Sebebi ise bütün özellikleri birarada bulunduran girişimci bulabilmek hem güçtür hem de risklidir (Yatırımcılar tek kişilik girişimleri “one man show” şeklinde nitelendirir)
“Fab” girişiminin kurucusu Jason Goldberg, bir girişimcinin her hafta yapması gereken işleri derlemiş.
Bunlar da ilginizi çekebilir!