E Ticaret’te Pazarlama

hedef

İçerikler

Marka Yönetimi

Marka yönetimi, 1931 yılında P&G Marka Yönetimi sistemi doğmuştur. Tüm pazarlama teknikleriyle, bir ürün ya da ürün grubuna veya markaya uygulanmasına Marka yönetimi adını verebiliriz. Amaç, ürünün algılanma düzeyinin arttırılması dolayısı ile de marka değerinin arttırılmasıdır. Daha yüksek kar elde etmek ve daha yüksek ciro elde etmek için Markalaşmak çok önemlidir.

Marka yönetimi çok zorlu bir süreçtir. Yönetilen marka ve marka adı altındaki tüm ürünlerin marka ile bağlantısı vardır. Bu nedenle bu sürecin doğru yönetilmesi gerekmektedir. Tüm pazarlama aktivilerini denemek, uygulamak, markanın hayat seyrinin ne kadar uzun süre olması gerekiyorsa; o amaç için mücadele edilmesi gerekir.

Günümüzde internetin de iyice hayatımıza girmesi ile markayı yöneten kişi ya da firmalar sosyal medya, dijital kanallar, e-posta gibi kanallar çok etkili olmaktadırlar. Firmalar hem kendi imajlarını hem de marka imajlarını düzgün yönetebilmek için bir çok iletişim kanallarından önce dijital mecraları kullanmaktadırlar.

Dijital ortamda yer almak için önce firmanıza veya markanıza dijital kimlik kazandırmak gerekmektedir. Sonra bu kimlik ile ilgili izleme ve ölçümler yapıp düzenli olarak düzenli olarak değer katan aktiviteler yapmak gerekir. Firmanız ile ilgili çıkan tüm haber ve yazılardan anında haberdar olmanız, olumsuz olanları değerlendirip düzeltme yoluna gidilmesi gerekir.

indir

Google Alerts

Google Alerts. Arama motoru mantığında çalışan haber servisidir. Bir konuyu Google, Msn, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarında   aradığınızda milyonlarca ilgili ilgisiz seçenek karşınıza çıkar . Google Alerts’te durum böyle değildir. Haber ajansları çalışma mantığı gibi çalışır. Araştırma yaptığınız firmanız ya da markanız ile ilgili bilgi araştırması yapar. Tüm dünyadaki bilgi servislerini, haber sitelerini, Blogları, Web Sayfalarını tek tek inceliyor arıyor kurcalıyor filtreden geçiriyor ve size e-mail olarak aradığınız şeyi yazan Bloglar, Televizyonlar, Dergiler, Gazeler ve diğer Web sayfalarındaki yazıları mail atıyor haber veriyor.

Haber ajansları ne yapar ? Sizin yada firmanız hakkında yazılı ve görsel basını takip ederler size CD yada Yazılı döküman olarak araştırmalarını yapıp rapor verirler. Google Alerts hizmetide aslında böyle çalışıyor. Siz sadece araştırmak istediğiniz şeyi yazıyorsunuz ve Google Alerts sizin yerinize Tüm dünyadaki bilgi servislerini, haber sitelerini, Blogları, Web Sayfalarını tek tek inceliyor arıyor kurcalıyor filtreden geçiriyor ve size e-mail olarak aradığınız şeyi yazan Bloglar, Televizyonlar, Dergiler, Gazeler ve diğer Web sayfalarındaki yazıları mail atıyor haber veriyor.

Google Alerts ile sadece kendi markanızı değil, rakiplerinizi de izleyebilme şansınız olur.

indir (1)

Şikayet Yönetimi

İnternetin yaygınlaşması ile firmalar ürünlerini ya da markalarını kısa zamanda tanıtıyorlarsa da, kısa zamanda da marka ya da ürün imajını lekeleyici şikayet, haber gibi paylaşımlar da firmayı ya da markayı zedeleyebilir. Bu nedenden dolayı şikayet yönetimi ortaya çıkmıştır.

Şikayetin ortaya çıkması ile müşteri şikayet davranışı karşımıza çıkar. Satın alma ile ilgili negatif  bir bilginin iletilmesi kapsayan bir tatminsizlik durumudur. Müşteriler bu tepkilerini gerek direk firma ile iletişime geçerek, gerekse şikayet mercileri olan Tüketici Hakem Heyetleri vasıtasıyla ya da dijital ortamda tatminsizliklerini dile getirirler.

Şikayet yönetimini doğru yönetebilmek için müşteri memnuniyeti politikamız önemlidir. Müşteri odaklı, erişilebilir, objektif ve şeffaf bir yaklaşım içerisinde iseniz, müşteri memnuniyetine çok önem vermelisiniz.

images

Arama Motoru Pazarlaması :SEM (Search Engine Marketing)

Arama motoru pazarlaması ile firmalar web adreslerini ya da online mağazalarını internet aramalarında daha üst sıralara çıkarmak için kullandıkları bir yöntemdir.

SEM reklamları, işletmeniz ile alakalı kelime veya kelime öbeklerinden oluşan anahtar kelimeler seçilerek oluşturulur. Kullanıcılar bu kelime ya da öbeklerin birini kullanarak arama yaptığınızda ya arama sonuçlarının altında ya da yan sütunda gözükecektir. Üst sıralarda gözükmek iyidir, müşterinin ilgisini çekmiş olursunuz. Müşteri ya satın alma yapar ya da firmanızın ürün ya da hizmetlerine ilgi duyar.

Ayrıca, arama motorunu kullanarak arama sonuçlana göre hedef kitlenizi belirleyerek, bu kitleler ile ilgili reklam ve tanıtım faaliyetleri konusunda firmanıza yardımcı olur.

SEM reklamlarını oluşturmuş olduğunuz kriterlere göre düzenleyebilirsiniz. Mesela, hangi coğrafyada yayınlanmasını istiyorsanız orada yayınlanır, hangi diller için yayınlarsanız o diller için yayınlanır gibi…

SEM reklamları için, sizlere yardımcı olan firmalarla tıklama başı maliyet seçeneği ile anlaşmanız, sizin denetiminiz olmadan borçlandırma durumu olabilir. Bunun önüne geçmişsinizdir.

Minimum harcama zorunluluğu yoktur; SEM için ödenecek tutar tarafınızca belirlenir. Örneğin, reklamınıza 20 TL’lik bütçe ile bir günlük bütçe ve her tıklama için on kuruşluk bir maliyet belirleyebilirsiniz.

Anahtar kelimeleri seçmek ve bütçeyi verimli kullanmak için, tabiî ki ya internetten araştırınız ya da bilen birisine danışınız.

Reklam anlaşmalarınızı iki türlü yapabilirsiniz, ya reklam gösterildiğinde ya da reklam tıklattığında: tabii ki en mantıklı seçenek reklam tıklandığında olandır.

Reklamınızı eğer belirli bir bölgeye hitap ediyorsanız o bölgeye yapmanız, verimli bir çalışma olacaktır.

Peki anlatmış olduğmuz bu SEM arama motorları hangileridir?

Daha detaylı bir ayrıştırma yöntemi izlenecek olursa SEM, arama motorlarına yönelik çalışmaları hedefleyen  şu 3 disiplinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır;

  • Search Engine Advertising – SEA (PPC)
  • Search Engine Optimization – SEO
  • Search & Web Analytics

 sem

 

Search Engine Advertising – SEA (PPC)

SEA, Google, Bing, Yandex veya Yahoo gibi arama motorları üzerinden yapılan tıklama başı reklamcılık faaliyetlerini kapsamaktadır. Dünya üzerindeki arama motorlarının farklı reklamcılık araçları vardır. Reklam hizmeti veren arama motorlarının en bilineni Google Adwords‘tür. Daha sonra satışlarını gün geçtikçe yükselten bingAds & Microsoft Advertising ve ona bağlı Yahoo! Search Marketing gelmektedir. Yahooi’yu, Ask.com ve Aol Advertising takip etmektedir.

içerik

Search Engine Optimization (Seo) Nedir?

Seo, İngilizce bir kavram olan Search Engin Optimization yani Türkçe Arama Motoru Optimizasyonu kelimesinin kısaltılmış halidir. Seo;Bir sitenin Google gibi arama motorlarında ilk sayfa ve üst sıralara yükselmesi için yapılan bütün çalışmaları kapsar.

Bir web siteye seo yani Arama Motoru Optimizasyonu yapılmasının en temel amacı; web sitelerin arama motorlarında istenilen hedef kelimelerde üst sıralara taşınması işidir. İstenilen hedef kelimelerde diyorum çünkü oyuncak satan bir site oyuncak kelimesinde, ayakkabı satan bir site ayakkabı kelimesinde üst sırada çıkmalıdır.

Seo tüm arama motorlarında geçerli bir kavram olsa da Türkiye’de, seo denildiği zaman akla ilk gelen Google’dır. Biraz sabır ve düzenli bir çalışma ile hedef kelimelerde Google’da 1.  Sayfa hatta 1.sıraya bile gelmek mümkündür. Ancak bu kolay bir olay değildir hele ki rekabetin tavan yaptığı günümüz internet ortamında çok zordur. Anahtar kelimelerde üst sıralara yükselmek istediğinizde bir yığın güçlü rakip ile karşılaşırsınız. Bu rakiplerin arasından sıyrılıp ilk sayfaya kurulmak için elbette elinizi cebinize atmanız gerekir.

Profesyonel bir seo çalışması ile sitenizin Google’da yükselmesi sonucunda, arama motorları aracılığıyla gelen ziyaretçi ve potansiyel müşteri sayınızda doğal olarak artacaktır.

Bu bağlamda Google optimizasyon en etkili reklam biçimidir diyebiliriz. Hiç bir reklam modeli size Google Arama Motoru Optimizasyonu kadar dönüş sağlamaz. Bu sebeple Google ilk sayfada yer almak, hemen hemen her site sahibinin arzu ettiği bir şeydir çünkü seo yolu ile web sitelerini üst sıralara taşıyan kişi ve kurumlar, hem ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine doğal yollarla ulaştırır hem de marka bilinirliği kazanarak satış ve gelirlerini artırırlar.

Sizde profesyonel seo hizmeti alarak web sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşıyabilir ve sitenizin hit almasını sağlayabilirsiniz.

images

Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Analytics, internetin en büyük arama motoru olan Google’ın web tasarımcılar için sunduğu analiz aracıdır. Belirli bir gösterim adetine kadar ücretsizdir. (5 milyon) İnternet sitesi olan ve kullanıcılarını daha detaylı tanımak isteyen herkes kullanabilir.

Sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında detaylı bilgi almak google analytics tanımının temelidir. Ayrıca başka fonksiyonları da mevcuttur. Sitenizi ziyaret eden kişilerin genel bilgilerinin yanında çok daha detaylı bilgileri verebilir. Bunlar;

  • Sitenize gelen kullanıcılar hangi sitelerden gelmiş; bir yerden reklamınızı tıklayıp ta mı gelmiş, g
  • Ne kadar sitenizde ne kadar durmuş, hemen çıkmış mı,
  • Sitenizin içerisinde ne yapmış
  • Sitenize üye olmuş mu,
  • Ürün almış mı, aldıysa ne kadarlık ürün almış
  • Hangi bilgisayar programını kullanarak girmiş, Vista mı XP mi?
  • Flash programı var mı?
  • Java kullanıyor mu?
  • Hangi ilden gelmiş?
  • İnternet hızı nasıl gibi daha bir çok bilgiyi verir.

Kayıt yeri olarak  http://www.google.com/analytics/tr-TR/    bu adresi kullana bilirsiniz. Bu adresten kayıt olduktan sonra analytics’in size verdiği kodu sitenize ekledikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tüm bu pazarlama araçlarını kapsayan ve birbirlerini destekleyen bir anlayış ile ele alınarak yönetilen SEM kampanyalarında ise istenilen sonuçlar orta ve uzun vadede markanıza ve sitenize çok daha kazanç getirmektedir.

içerik

Google Adwords

Google Adwords, arama motorları içerisinde pazar payı % 90’lar civarı olan google’ye ait  metin bazlı bir reklam aracıdır.  Sunulacak reklam, genellikle belli limitler içinde kullanacağınız satırlardan oluşmaktadır: “İlgi çekici başlık”, “Açıklama satırı”, ve “site alan adı”.

Reklam, reklam veren tarafından gösterildiğinde değil, reklamı gören kişiler tarafından tıklandığında ücret ödersiniz. Bu ücret, reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz anahtar kelimelerde yaşanan rekabete göre değişir. Reklamlarınızın daha üstlerde gösterilmesi için de daha fazla ücret ödemeniz gerekmektedir.

AdWords’ün nasıl çalıştığını anlamak ve reklam bütçenizi iyi bir şekilde kurgulamak ve anahtar kelimeler, yerleşimler, reklam sıralaması gibi bazı yapı taşları hakkında bilginiz olmalıdır.

Seçiler sözcük ve sözcük öbekleri aratılan anahtar kelimelerle özdeşleştiği zaman reklamlarınızın görünme olasılığı artacaktır. Eğer siz orijinal elektronik ürün satıyorsanız, anahtar kelime olarak ‘elektronik ürün’ ifadesini kullanabilirsiniz. Ziyaretçiler Google’da orijinal elektronik ürün ya da benzer bir terim yazdığında, arama sonuçlarının yanında reklamınız görünebilir. Ayrıca orijinal elektronik ürün satışını yapan Google ile alakalı tüm web sitelerinde reklamlarınız görünebilir.

Aynı anahtar kelime birden fazla reklam veren tarafından kullanıldıysa, bu durumda Google’nin reklam sıralaması yöntemi ön plana çıkar. Reklam sıralaması; teklif tutarınız, kalite puanı bileşenleri (beklenen tıklanma oranı, reklamın alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi) ve uzantılar ile diğer reklam biçimlerinin beklenen etkisi kullanılarak hesaplanır. Bu sıralama süreci içerisinde Google, reklam verenler tarafından belirlenen anahtar kelimelerin içerisinde aranan kelime ile en alakalı kelimeyi seçer.

Google Adwords’le entegre olarak çalışan Google Analytics, sitenizle ilgili ölçümleme  ve  analizler  yapabilmeniz için detaylı istatistikler sunar.

içerik

Facebook Pazarlama

Facebook reklamları, facebook sayfa ve gruplarını kullanılarak, Facebook üzerinden firma yada markanızın tanıtımını kolay yoldan düşük maliyetli ve hedef kitlaya reklam yapabilme olanağı sağlayar. Facebook üzerinde pazarlama iki türlüdür.

  1. Facebook reklamları

 Facebook. Kullanıcı veritabanını kullanarak reklam verenlerin hedef kitlesine yönelik reklam olanağı sağlar. Facebook reklamları iki farklı seçenek sunar; biri beğenme usulüne göre, diğeri de gönderinize ve web sitenize ziyaretçi gönderir.

  1. Facebook sayfası

Facebook sayfaları, şirketinizin, ürününüzün, markanızın ve hizmetlerinizin takipçileriniz ile paylaşacağınız en önemli sosyal medya araçlarından biridir. Günümüzd kimse bir markanın web sayfasını ihtiyacı olmadan ziyaret etmez. Ancak facebook sayfalanda yapılan paylaşımlarla takipçilerinize düzenli olarak bilgilendirme mesajları göndermiş olursunuz. Anketler düzenleyip bu anketlere katılabilirler veya doğrudan mesaj ile ulaşabilirler.

içerik

Twitter Pazarlama

Twitter e-ticaret konusunda çok güçlü bir platform ve doğru kullanıldığında müşteri etkileşimi ile satışlarınızı arttıracağı kesin.

1. Müşteri ilişkileri

Twitter’da var olduğunuz sürece siz isteseniz de istemeseniz de Twitter, müşteri ilişkileri stratejinizin bir parçası haline gelecek. Gelmek zorunda. Çünkü müşterilerinizin bir kısmı siz istediğiniz kadar tersini söyleseniz ve başka kanallara yönlendirseniz bile sizinle Twitter üzerinden iletişime geçmek isteyecekler. Bu müşterilere geri dönmezseniz, kötü bir müşteri ilişkileri departmanınız olduğu Twitter kullanan müşterileriniz arasında benimsenecektir. O yüzden inat etmeyi bırakıp, Twitter’ı müşteri ilişkileri departmanınızın bir parçası haline geririn, IT departmanınızın değil.

2. Olumlu ve olumsuz tweetleri yönetin

Eğer tweetler olumluysa, paylaşın. Sonra, cevap olarak başka bir tweet atıp, müşterinizin memnun olduğundan, ürününüzü / hizmetinizi beğendiğine ne kadar sevindiğinizden bahsedin ve ilgisini çekebilecek başka bir ürün / hizmetten bahsedin. Eğer tweetler olumsuzsa, sorunla ilgilenin ve bir çözüm sunun. Twitter üzerindeki yazışmalarınızı yüz yüze yapılan bir konuşma gibi sürdürün: kibar, sıcak ve yardımsever olun. Eğer gerçekten sinirli bir müşteri ile karşılaşırsanız, sakın siz de delirip sinirli cevaplar vermeyin. Kaliteli bir yardım süreci ve nezaketle yatıştırmaya çalışın. Bu çabanız, Twitter’da sizi takip eden diğer müşterilerinizin de dikkatinden kaçmayacaktır.

3. Hedef pazarınızı araştırın

Twitter, e*ticaret girişimcilerinin online mağazalarını büyütmeleri için en iyi yerlerden biri. Twitter, sizi ve müşterilerinizi ilgilendiren şeylere en hızlı ulaşabileceğiniz ve en basit platform. Örneğin kokulu mumlar satıyorsanız, bu kelimeleri aratarak Twitter’dakilerin kokulu mumlar hakkında ne konuştuklarını okuyabilirsiniz. Özellikle çok sayıda takipçisi olan ve sık tweet yazanların konuştukları daha önemlidir çünkü daha çok kişiyi etkilerler.

4. Kahramanlarınızı ve rakiplerinizi araştırın

Rakipleriniz yüksek ihtimalle zaten Twitter’dalar. Onların başarı ve başarısızlıklarına bakıp Twitter stratejinizi buna göre belirleyebilirsiniz. Bir kaç yüz milyon kişi arasında yeterince arama ile SEO uzmanlarını, sizin için doğru liderleri ve en iyi e-ticaret ile ilgili tweet atanları bulabilirsiniz.

5. Ne tweetleyelim?

Bütün bunlardan sonra bir şeyler yazma zamanımız geldi. Peki, ne yazacağız? Bir e-ticaret sitesi olarak en basitinden müşterileriniz ile iletişim kuracaksınız, onların sorularını cevaplayacaksınız ve indirimlerinizden, kampanyalarınızdan haber vereceksiniz. Ancak daha da önemlisi, Twitter’daki “muhabbet” ortamı. İşinizi ve müşterilerinizi ilgilendiren her konu hakkında bir şeyler söyleyebilir, sorular sorabilirsiniz. Ayrıca şunları da göden geçirin:

  • İndirimler, kampanyalar, yeni ürünler
  • Eğlenceli sorular
  • Yeni çıkacak ürün hakkında takipçilerinize yöneltilmiş sorular
  • Takipçilerinizin en sevdikleri ürünler ve markalar
  • Ücretsiz ürün gönderim yarışmaları
  • Ürünlerinizin eğlenceli fotoğrafları
  • Müşterilerinizin gönderdiği, ürünlerinizin eğlenceli fotoğrafları
  • Yeni blog girişleriniz
  • İlginç ve konunuzla ilgili YouTube videoları, daha da iyisi 30 saniyelik yeni Twitter videoları
  • Sektör infografikleri
  • Sektörle ilgili kişilerin söyledikleri özlü sözler

Bu örnekler çoğaltılabilir. Zaten sizin de marka imajınız, Twitter’da hayal gücünüzü nasıl kullandığınıza göre gelişecek. Twitter hesabını yönetmek oldukça zahmetli bir iş olabilir, ancak yeterince sabrederseniz ve doğru adımları atarsanız size geri dönüşü daha çok müşteri bağlılığı, daha çok müşteri memnuniyeti, artan satışlar ve cirolar olacaktır.

indir (2)

E-Posta Pazarlama

E-Posta pazarlaması son yıllarda daha da çok kullanılmaya başladı. Bunun en önemli nedeni McKinsey’in yapmış olduğu çalışmaya baktığımızda e-posta pazarlaması ile Facebook ve Twitter’a gore 40 kat daha fazla verim elde edildiği anlaşılmış. Bir başka araştırmaya gore ise; günlük 200 milyar’a yakın e-posta günderilmektedir.

Neden e-posta? Nedeni müşteri ile direk temasta en etkili yöntemdir. E-posta gönderilen kişilerin % 91’I her gün e-postalarını kontrol etmektedir. 200 milyar e-posta sahibinin % 91’ini hesaplarsak yaklaşık 182 milyar e-posta kontrol edilmektedir. Böyle bir portrede e-posta göndermek düşük maliyetli avantaj sunmaktadır. Tabi ki e-posta göndermenin belirli kriterleri var. Bu kriterlere dikkat edilmezse e-postalarınıza bakılmaz olur ve boşa e-posta pazarlaması yapmış olursunuz.

E-Posta pazarlamasında en çok kullanılan yöntemler, ürün ve hizmetler ile ilgili fırsat ve güncellemelerden aboneleri haberdar eden gönderiler.

E-posta pazarlaması nasıl olmalıdır?

  1. Kişiselleştirilmiş e-postalar

Kişilerin adı ile hitap edilerek e-posta adreslerine gönderim sağlanmasına denir. Ancak bu yöntem tek başına yeterli gelmeyebilir. Burada önemli olan hedef kitleye ulaşmasıdır. Bu nedenle müşterilerinizin daha önce alışveriş yaptığı ürünlere yönelik öneriler ya da onları hatırladığınızı anlatan bazı ifadeler kullanmak bu konuda fayda sağlayabilir. Örneğin e-postanızda müşterinizin daha önce alışveriş yaptığı ürünlere yönelik öneriler ya da onları hatırladığınızı anlatan bazı ifadeler kullanmak e-posta gönderimi konusunda faydalı olacaktır. Bunu şöyle daha açık bir şekilde anlatabiliriz; çanta alan bayan müşteriye kıyafet teklif edilmesi gibi.

  1. Kısa başlık 

E-postaların bir araştırmaya göre okunma oranlarına bakıldığında 900 milyon e-postanın incelenmesi ile ortaya çıkmış bir sonuçtur. 49 karekterden kısa başlığı olan e-postalar açılma oranı daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

 

  1. E-posta pazarlaması için tercih edilmeyen zamanları avantaja dönüştürmek

E-posta pazarlamasında yüksek oranda e posta mesai saatleri içerisinde gönderilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar bize akşam saatlerinde gönderilen e-postaların açılma oranı, mesai saatleri içerisinde gönderilen e-postalardan daha yüksek olduğunu göstermektedir.

  1. Mobile uyumlu olmak

Mobil cihaz kullanımının hızlı bir şekilde arttığı günümüzde e-postaların tasarım ve teknik özellikler bakımından bu cihazlara uyumlu olması zorunluluk haline gelmektedir. Bir firma kendi e-postaları ile ilgili bir araştırma yapmıştır. Bir ay boyunca gönderdiği tüm e-postaların % 47’si mobil cihazlardan okunmuş olduğunu tesbit etmiştir.

images (2)

 Banner reklamları

 Ürün ve hizmetlerin başka web siteleri kanalı ile değişik boyutlardaki reklam görselleri ve flash animasyon şeklinde gösterildiği reklam türüdür. Genelde Google Adwords, reklam firmaları veya doğrudan yayıncı web siteleri üzerinden gerçekleştirilir. Ücretlendirmesi tıklama başı veya süreli olarak yayınlanaraktır.

indir

Youtube Pazarlama

Marka pazarlamanın etkili yollarından biri de video pazarlamadır. Dünyanın ençok ziyaret edilen sitelerinden birisi olan Youtube, sosyal video paylaşım ortamı olarak lider durumda, her ay milyarlarca ziyaretçinin ziyaret etmektedir. Bu nedenle firmaların ilgisini çekmiştir. Firmalar bu platformda kendilerini, markalarını veya ürünlerini anlatmaktadırlar.

Youtube üzerinden yayınlanan yaratıcı videolar, oldukça düşük maliyetle büyük kitlelere ulaşabiliyor. Böylelikle Youtube markalar için önemli bir pazarlama kanalı haline gelmiştir.

E- Ticaret sitesinin bir bloga sahip olması 

images (1)

Sadece e-ticaret sitesi kurup, içerisine ürün veya hizmeti koyarak e ticaret yapılamaz. Bunun yanında bir blog olması da şarttır. Nedeni insanlar ihtiyacı olduğunda satmış olduğunuz ürün için e ticaret sitenize gelip alışveriş yapar. Buradaki temel amaç, web sitenize müşteri trafiğini arttırmaya çalışmaktır. Bunu başarabilirseniz, göreceksiniz satışlarınız da istediğiniz seviyelere çıkacaktır.

Web sitenize blog eklemeniz için 10 Neden

1.Arama Motoru Optimizasyonu :

Bunu yaparken en etkili serbest yöntemlerden biri e-ticaret web sitesine bir blog ekleyerek daha fazla trafik (bunu geleneksel ticaret yapan kişilerden çok duymuşuzdur; Ayağınız Alışsın) getirecektir. E ticaret sitenize blog eklemek önemli ölçüde web sitenizin içeriğini arttıracaktır. Ne kadar çok içerik, o kadar  fazla potansiyel müşteri demektir. En iyi sonucu almak için; trend anahtar kelimelerle blogunuza SEO oluşturacak ve sitenizin arama motorlarında daha yukarılarda yer almasını sağlayacaksınız.

2.Kendi sektörünüzün uzmanı olarak markalaşmak

Birçok eticaret sitesi, sektör uzmanları olarak kendilerini markalama yöntemi olarak blogları kullanmaktadır. Blog gönderilerini hedef kitleniz için öğretici bilgiler ve son dakika haberlerle ilgili ip uçları verebilir. Satış bilgisi içeren blog yazıları ekleyebilirsiniz. Markalaşma amaçlı daha çok müşteri çekmeye odaklanmalısınız.

3.Müşteriler sayfanızı ziyaret etmeli (Müşterilerinizin ayağını alıştırmalısınız)

Müşteri alışveriş etmek için web sitenizi ziyaret ettiğinde, ürünlere bakarken bilgilendirici blog yazıları gözüne çarparsa web sitenizde daha fazla zaman geçirir. Bu da web sitenizin trafiğini arttırdığınız anlamına gelir.

Örneğin, eğer zayıflama ürünleri satıyorsanız, zayıflamayı başarmış müşterilerin başarı öykülerini paylaşabilirsiniz.

Bir Hikaye anlat; İşiniz ile ilgili başınızdan geçen hikayeler anlatabilirsiniz, gelecekten neler beklediğinizden, işletmenizin şuan ki durumundan bahsedebilirsiniz.

Sonra Fotoğraf ve Videolar; e-ticaret siteniz kesinlikle sattığınız ürünlerin görüntüleri içeriyor olsa da blogunuza görsel eklerseniz, bu  görseller de  müşterilerinizi meşgul kılmak için ek bir yerdir. Bu ürünlerinizi bir araya getirdiğiniz bir video olabilir, bir ürün ya da fotoğraf veya videoları kullanarak farklı yöntemler kullanabilirsiniz.

Örneğin; evcil hayvan malzemeleri satıyorsanız, komik hayvan videoları ve görüntüleri paylaşabilirsiniz.

4.Duyurular Yapmak İçin Mükemmel bir Yer

E posta pazarlama ilanı yöntemiyle pazarlamayı tercih ediyorsanız bile, web sitenizin üzerinde duyuruları paylaştığınız bir alan ya da blog’unuz olursa, müşterilerinizi bilgilendirmek için bu alan ya da blogu kullanabilirsiniz. Bu yeni ürünlerle ilgili bilgiler olabilir, sık sorular bölümü olabilir, mevsimsel promosyon yaptığınız bölüm olabilir ya da daha farklı bir şey.

5. Müşteri dönüşüm oranı artar

E-ticaret sitenizin üzerinden blog olması çok fazla trafik olmaz ama geri dönüşüm artacaktır. Blogunuz müşterilerinizde güven duygusu hissettirecek daha inandırıcı ve yakın hissedecektir.

6. Online  Bir Topluluk Oluşturur

Blog müşterilerin büyük bir online topluluk parçası olduklarını hissedeceklerdir. Hatta paylaşımlarınıza yorum yaptırarak kendilerini aileden biri gibi hissettirin.

7. Marka Sadakati Kurar 

Dünyanın en iyi ürün veya hizmetini satabilirsiniz; ama eğer marka sadakati yaratılmazsa, devamlı müşteri sayısının düşmesi muhtemeldir. Online olarak ülke çapında veya dünya çapında online satış yapılan bir işte, marka sadakati oluşturmak için bir yol bulunmak zorundadır.

Yalnız blogunuzla marka sadakati inşa edecek olmasanız da, süreç içinde önemli bir rol oynar. Mesajlarınız profesyonel, eğlenceli, ilgili ve bilgilendirici uygun bir denge olduğu sürece sadakat oluşturmaya yardım edecektir. Müşteriler kendilerini daha büyük bir şeye bağlı olan işletmeleri desteklemek gibi blog yazılarına toplum ve hayırseverlik katılımı vurgulamak için kullanmayı da unutmayın.

8. Potansiyel Reklam aracıdır

Blog gönderilerini okuyucuların hızlı ve kolay bir şekilde sosyal medya üzerinden paylaşmalarına izin veriniz. İlham verici bir hikayeyi, kitlelerle paylaşma ya da ilgi çekici video, yetenek ile ilgili bir blog yazısı olsun bunların hepsi reklam potansiyeli sağlar

Eğer isteğiniz milyonlarca kişiye ulaşmaksa, sürekli ilgi çekici ve ilgili bloglar ekleyerek hedef kitlenize çok daha çabuk ulaşabilirsiniz.

9.Sosyal Medya Pazarlama Çabalarını Destekler

Daha fazla müşteri için, takipçilerin yazmış olduğunuz bloglar üzerinde paylaşım düğmesi eklemeyi unutmayınız. Bu sizin sitenizin trafiğini arttıracaktır.

10.Ücretsiz Bir Pazarlama Platformu

Ne olursa olsun, pazarlama bütçesine katkısı olacaktır blogunuzun, ücretsiz ve son derece etkili bir pazarlama yöntemidir. Paylaşmış olduğunuz her yazı organik olarak web sitenizin trafiğini arttıracaktır. Bazı mesajlar aylarca ilgili olacaktır. Tabi ki trafik oluşturmak için bloga zaman harcamak gerekecektir.

Yukarıdaki on sebepten dolayı e ticaret sitelerindeki bloglar yararlıdır. Sonuçlar bir gecede elde edilemeyecek olsa da, web sitenizdeki blogunuz ilk birkaç ay içinde geri dönüşler sağlayacaktır.

eticaretgunlugu-satis-ortakligi-affiliate-marketing

Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing)

 Günümüzde e-ticaret siteleri ürün  ve hizmetlerini, anlaşmalı başka bir site üzerinden gelen ziyaretçiye satması sonucu oluşan komisyon tabanlı satış-pazarlama yöntemidir. 

Bunlar da ilginizi çekebilir !