İçerikler
Mikro ihracat nedir? Nasıl yapılır? İhracatı bilmeyen girişimciler yurt dışına açılmakta zorluk çekiyorlar. İhracat yapmak isteyen girişimcilerin hayatlarını kolaylaştıracak birçok gelişme vardır. Maalesef girişimcilerin çoğunun bu gelişmelerden haberi yoktur. Bu yazımızda Mikro İhracat hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Mikro ihracat nedir?
Türkiye’den yurt dışına yapacağınız bir satışın 150 kg’den az ve KDV hariç fatura tutarı (Yurt dışına ürün satarken KDV’siz fatura düzenlenir) 7.500 Euro’dan az ise, bu ihracat mikro ihracat şekilde yapılabilir.
Mikro ihracat nasıl yapılmaktadır?
Yurt dışındaki müşterilerinizin 7.500 Euro’dan düşük olan siparişlerini ETGB (elektronik ticaret gümrük beyanı) düzenleme yetkisi olan PTT, DHL, UPS, TNT bunun gibi kurumlar ile göndererek ihracat prosedürlerini minimuma indirebilirsiniz.
Geleneksel ihracat ile KOBi’ler çoğunlukta bir gümrük müşavirlik şirketinden profesyonel hizmet alırlar ve gümrük müşavirinin sayesinde gümrük beyannamesinin düzenlenmesi, beyannamenin ihracatçı birliğe onaylatılması gibi bir çok prosedürle uğraşmak zorunda kalırlar.
Mikro ihracatta ise, ürünlerinizi sadece Türkçe fatura aslı ve İngilizce nüshası ile birlikte yetkili kargo şirketlerine teslim etmeniz yeterli olabilmekte. ETGB sistemi ile yapılan mikro ihracat işlemleri sonrasında KDV iadesi almanız için size ETGB sorgu numarası verilir, bu sayede KDV iadenizi de kolayca alabilirsiniz.
Mikro ihracatın sağladığı hızdan ve minimum bürokrasi avantajından yararlanmak için yetkili kargo şirketlerinin kullanılması şarttır. Kendiniz yada gümrük müşaviriniz ETGB sistemi üzerinde işlem yapamazsınız.
Müşteri bulma taktikleri nelerdir?
Bütün dünyadan şirketlere ulaşmanızı sağlayan çok fazla sayıda “pazar yeri” platformu bulunuyor. Bunlar; Alibaba.com, Amazon.com, eBay.com, Rakuten.com ve etsy.com gibi platformlar bulunmakta. Üyelik ücreti bulunan platformlara katılmak istiyorsanız, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın girişimcilere sağladığı yıllık en fazla 10.000 Dolar’lık destekten yararlanmanız ve ödediğiniz üyelik ücretlerini devletten iade almanız mümkün.
Mikro ihracatta tahsilat ve ödeme güvenliği nasıl sağlanır?
Pazar yeri platformları, alıcılar ve satıcılar arasındaki ticaretin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla kendi güvenli ticaret sistemlerini geliştirmişlerdir. Bu sistemler tahsilat ve ödeme işlemlerine aracılık etmekte, aynı zamanda satıcıların gönderdiği ürünler alıcılara ulaşana kadar tahsilatların havuzda bekletilmesi gibi güvenlik önlemlerini de sağlamakta. Bu hizmetler sayesinde mikro ihracat süreçleri en kolay şekilde yönetilebilmektedir.
Mikro ihracatçılar Devlet Desteklerinden yararlanabilir mi?
Evet. Mikro ihracat sadece ihracat sürecindeki bürokrasinin azaltılması bakımından farklıdır.
KOBi’lerin mikro ihracat yapmalarını kolaylaştıran servisler
Shopify.com: Shopify platformu üstünde çok fazla hızlı bir biçimde kendi e-ticaret web sitenizi oluşturabilirsiniz.
PayU.com.tr: Shopify üstünde kurduğunuz e-ticaret web sitenizde müşterilerinizden kredi kartı ile tahsilat yapmak için PayU’nun hizmetinden yararlanabilirsiniz.

İlgili makaleler !
İthalat İhracat Uzmanlığı Yaparak Para Kazanma
İhracatta Devlet Destekli E-Ticaret Siteleri Üyelik Desteği % 80’e çıktı (2017 yılı)
Türk Oyun Sektörü Yazılım İhracatında 400 Milyon Dolar Seviyesine Ulaştı
E-İhracat’ın kapısı epttavm ile açılacak !
E-İhracat Yapan Gerçek Kişilerde Geçici Vergi Uygulaması
E-İhracatta Ticari Faaliyetin Ortaya Çıkması
İhracat yapacaklara 12 önemli uyarı
TÜİK Verilerine Göre İhracat % 10,2 Düşüşte
e-İhracat’ta Çifte Vergilendirme
e-İhracat ve Katma Değer Vergisi Uygulaması
Yurtdışına e-İhracat ve Kurumlar Vergisi
e-İhracatta Gerçek Kişilerin Vergilendirilmesi Nasıl Olmaktadır?
10 Adımda E-İhracatçı Nasıl Müşteri Bulur?
E-İhracat’ta Devlet Destekleri
E-İhracat’ta başlamadan önce bilinmesi gereken hukuki düzenlemeler
Yorumlar