İçerikler
Aliexpress üzerinden satış yaparken dikkat edeceğiniz sorunlardan bir tanesi KDV iadesini almanın ne kadar zor olduğudur. Gerek muhasebecilerin bu konu ile ilgili pek fazla deneyimli olmaması, aliexpress anlatıcılarının da bu hususu pek bilmemeleri satıcılar için çok büyük sorun teşkil etmektedir Bakmayın anlatıcıların fiyat belirlerken KDV iadesi alabileceğinizi belirlemelerine, onlar da bilmiyor KDV iadesi nasıl alınır. Boşa laf söylemek kolay! Satıcıların zararını kim karşılayacak?
Gtip Kodu Nedir? Neden Önemlidir?
En basit anlamıyla her bir ürünü Gümrük idarelerinin tanıyabilmesi için 12 haneli bir koddur. GTİP (ya da gtip, veya G.T.İ.P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir.
Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Description and Coding Systems) olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmıştır.
Satıcılar gtip koduna çok dikkat etmelidir. Gtip kodu yanlış girilen ürünlerde KDV iadesi almanız hayaldir. Bu konu çok önemlidir. Ülkemiz Gelir İdaresi Başkanlığı buna çok dikkat etmektedir.
Pazaryerlerinden Alıp Aliexpress Üzerinden Satmak Sorun Yaratır
Büyük bir lansmanla pazaryerlerinden alıp Aliexpress üzerinden satabilirsiniz gibi bir tanıtım lansmanı yapıldı. Onun için aktarma merkezleri oluşturuldu. Bu belki Amerika’da satış yapanlar için sorun değildir ancak; Türkiye’de sorundur.
Gelir iadesi başkanlığı sen bu malı satmışsın faturasını 1 ay sonra almışsın gibi Gelir ideresi başkanlığının kurallarına uymayan bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Kural şudur: Bir mal aldıysanız o malın faturasını 7 gün içerisinde satıcıdan almanız gerekir. O fatura 7 gün içerisinde alınamazsa Gelir İdaresi Başkanlığı KDV iadenizi onaylamıyor.
Taşıma Firmalarının ETGB’ye Duyarsızlığı
Başta Cainiao olmak üzere ençok çalıştıkları taşıma şirketi PTS de dahil olmak üzere hiçbiri satıcı zarar etmiş etmemiş çok umurlarında değildir. Ticari faturası yok gibi saçma bir nedenden dolayı ETGB numaranız çıkmamaktadır. Öncelikle Cainiao’yu anlatmak istiyorum. Cainiao ürünün fatusarı ellerine ulaşmadan ürünün çıkışını yapmamaktadır. Cainiao’dan aldığınız ETGB belgelerinde ‘Ticari Kaydı Yoktur’ gibi nedenle belgenizi almadığınız ürünler alabilir. PTS’te kafasına göre hareket etmektedir. Satıca para kazanmış kazanmamış önemli değildir. Kural değişikliklerinde faturayı şuraya yüklemelisiniz gibi bilgilendirme maili göndermek akıllarına gelmemiştir. Ocak 2021 ayında panellerine PTS Connect diye bir panel eklediler. Panelin kullanımını çok sonraları anlattılar.
KDV İadesi Alabilmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
- İlk dikkat etmeniz gereken husus, Ürünü sattınız ürün ile ilgili GTİP kodu çok önemlidir. GİB’in algoritmasında çok önem arz etmektedir.
- Satmış olduğunuz ürünün alış faturasını ya ürünü almadan önce temin etmiş olmanız gerekiyor yada ürünü sattıktan 7 gün içerisinde temin etmiş olmanız gerekiyor.
- Ürünleri eşleştirmeniz gerekmektedir. Yani alış ve satış faturalarını eşleştirmelisiniz. Muhasebeciniz anlamayabilir.
- Hangi taşıma firmasına ürünü teslim ettiyseniz ETGB’leri ne zaman iletiyorlarsa onları takip ediniz. Aliexpress yöneticilerini ETGB sorununuz ilgilendirmemektedir. Onlar bir tek satışlarınızla ilgilenmektedirler.
- Sonra muhasebeciniz intvrg.gib.gov.t üzerinden ‘KDV İadesi Talep Girişi’ kısmından KDV talebi oluşturması gerekiyor.
- Talepten sonra GİB sistemi girmiş olduğunuz verileri; ETGB numaraları, GTİP kodları, Alış Faturanız, Satış Faturanız bunların hepsini tek tek değerlendiriyor. Olumsuz olanları rapor halinde iletiyor. Olumluysa KDV iadenizi alabiliyorsunuz.
[Mikro İhracat KDV İadesi Sorunu]
Yorumlar