Kısaca HTML Tarihi

html

İçerikler

 

 

HTML metin işaretleme dili 1990 yılında cern’deki araştırmacıların birbirleri ile dosya alışverişini kolaylaştırmak istemeleri sonucunda oluşturulan bir dildir. Her gelişen yaşam ve değişen zaman gibi html’de gelişmiş ve değişmiştir. Daha güzel, verimli ve en önemlisi daha kolay sitelerin oluşumunu sağlamak amaçlı html’de özelliklerini onarıp, standartlarını dahada iyiye götürmek için yenilendi ve yenilenmeye de devam ediyor. Bu işaretleme dilinin sürümleri;

HTML1.0, HTML2.0, HTML3.0, HTML3.2, HTML4.01, XHTML1.0 ve HTML5’dir.

html

HTML 1.0

Dünya üzerindeki ilk html sürümüdür ve 1991 senesinde yayınlanmıştır. Çıktığı dönemde web sitesi ve web sitesi oluşturma konusunda çokta insan fikir sahibi değildi. Yalnızca web sitesi üzerinde fazlası ile basit metin paylaşımı yapmak için kullanılırdı. Ancak o zamanlar için eldeki dosyaları ve verileri paylaşmak için oldukça kolay bir yoldu ve işe yarıyordu. (orjinal html 22 etiketten oluşur.)

 

HTML 2.0

Web 1995 yılında popülerliğini daha da arttırmıştı ve bu sebepten html2.0 ortaya çıkmıştı. Ancak bir kaç minik özellik dışında html1.0’dan pekte farklı bir sürüm değildi.

 

HTML 3.0

O zamanlar web popülerliğini dahada arttırdı ve daha fazla insan html öğrenmek istedi ve insanlar html yeteneklerinden daha fazlasını istedi. Aynı dönemde Netscape adında bir şirket, tarayıcı pazarında Netscape Navigator tarayıcısı ile liderdi ve gittikçe daha fazla kişiye ulaşmak için Netscape Navigator’da çalışacak olan özel bir etiket kümesi oluşturdular yeni etiketler ve özellikler eklediler. (Netscape uzantı etiketleri) Ancak diğer tarayıcılar, bu etiketleri çoğaltmaya çalıştıklarında büyük sorunlar ile karşılaştılar, Netspace navigator üzerinde düzgün çalışan etiketler diğer tarayıcılarda  aynı şekilde görüntülenemedi. Yani bu tarayıcı üzerinde bir şey tasarlarsanız ve tarayıcıya göre kodlarsanız diğer tarayıcılarda çalıştırdığınız web sitenizden aynı performansı alamazdınız.(hala bu sorunlar var.. Her tarayıcıda aynı görünmeyen şeyler…) Elbette bu soruna çözüm getirilmişti. Ancak bu gelişmiş yetenekler kullanılmaya çalışıldığında her bir kod için o kadar yavaş davranıyordu ki web geliştiricilerin her kod için sayfayı kapamaları gerekiyordu bu inanılmaz bir zaman kaybına sebep oluyordu. Ve bu şekilde html3.0 sürümü terk edildi.

 

HTML 3.2

HTML için bir standart gerekiyordu. Bu standartları oluşturmak için ve karşılıklı fayda amaçlı www birlikteliği 1994’te oluşturuldu. Netscape tarafından tanıtılan sürümdeki etiketler,  internet explorer tarayıcısı için Microsoft tarafından oluşturulan özel etiketlerin çoğu hmtl 3.2’ye dönüşemedi. Çalışmalardan sonra Ocak 97’de resmi standart haline geldi ve bugün neredeyse tüm tarayıcılar bunu tamamen destekler durumdadır.

 

HTML 4.1

HTML3.2 metin ve bağlantıları şekillendirmek için çeşitli etiketler ve özellikler içeriyordu. Web sayfaları geliştiricileri, bu stil etiketlerinin nitelikleri nedeniyle, birçok farklı sayfada font ve renk bilgilerini tek tek çok fazla zaman harcayarak kodlamak zorunda kaldılar. Bu durum hem zaman kaybıydı hemde web sitesindeki verilerin yüklenme hızını etkiliyordu. Diğer bir yandan  html stil belirlemek için tasarlanmış bir dil değildi. HTML bir belgenin mantıksal düzenini belirtmek için oluşturulmuştu. HTML4.0 ile şekillendirme, renklendirme, font belirleme etiketleri ve nitelikleri kullanımdan kaldırıldı. (en azından modern bir html kullanımında bireyler bu işlemleri css dili ile daha basit bir şekilde yapıyorlar.)

Web sitesinin stil kısmı html’den ayrıldıktan sonra geliştiriciler kendi stil sayfalarını oluşturarak daha rahat işlem yapmış oldular. Bu çok yenilikçi durum ile birlikte html4.0, 1998 yılının Nisan ayında resmi bir standart halini aldı. HTML4.01 son halidir.

 

XHTML 1.0

XHTML’in ilk sürümü xhtml 1.0 idi ve xhtml’in şu anki sürümü xhtml 1.1’dir. HTML’den tamamen farklı bir dil değil, xhtml sadece bir gelişmedir, standartlara ve anlamsal koda uyma konusunda daha büyük bir odaklanma ile xhtml, html’nin daha katı kuralları olan ancak daha düzenli halidir. Örneğin; xhtml’deki etiketler doğru sırayla kapatılmalıdır, xhtml’deki etiketler (ve nitelikleri) küçük harflerle yazılmış olmalıdır gibi.

 

<p><i>html üzerinde bunu yapabiliyorken…</p></i>

<p><i>xhtml üzerinde başladığımız kod ile sonlandırmalıyız.</i></p>

 

HTML 5.0

Yapı temelinde benzer olsa da hataya ve hızlandırmaya yönelik çalışmalar sonucunda oluşturulan sürümüdür. Birçok şey html4.1 ile tanıdık gelecektir, ancak yeni öğeler, özellikler ve yetenekler de var html5 ile hayatımıza katılmıştır ve çözümlenmeye de devam etmektedir. HTML5, hem şimdi hem de gelecekteki web için tasarlanmıştır. En azından önümüzdeki 10-15 yıl boyunca geliştiricilerin kullanacağı en fazla üzerinde, bazı ihtiyaçlara yönelik ufak değişikliklerin olacağı sürümüdür.

Bunlar da ilginizi çekebilir !