Monero Nedir, Özellikleri Nelerdir?

monero-nedir

İçerikler

 

Monero, izlenemeyen, güvenli ve özel bir kripto para birimidir. En azından Monero’nun sitesinde böyle denilmektedir. Tüm işlemlerinin bağlantısız ve izlenemeyen olması için özel bir şifreleme yöntemi uygulamaktadır.

Monero Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

2012 yılında Bytecoin piyasaya çıktı. Önceleri gelecek vaat eden bu kripto para hakkında insanlar şüpheye düşmüşler ve koinlerin % 80’inin zaten yayınlandığı fark etmişlerdir. Bytecoin blok zincirinden ayrılarak yeni zincirde oluşan koinler Bitmonero olarak adlandırılmışlardır. Bir süre sonra başındaki bit atılarak sadece Monero olarak adlandırılmıştır. Bu yeni blok zincirde her iki dakikada bir blok çıkarılarak eklenecektir. Monero ekibi yedi kişiden oluşmaktadır. B unlardan ikisi kimliğini açıklamış ancak diğer beşi anonim olarak kalmayı tercih etmişlerdir.

Monero’nun Özellikleri

Monero’nun en önemli özelliklerinden birisi, kullanıcının işlemler üzerinde tam kontrole sahip olmasıdır. Kullanıcının kimliği gizli kaldığı için parayı harcayıp harcamadığı kimse tarafından görülemez. Bir diğer özelliği ise, Monero’nun değiştirilebilir yani takas edilebilir olmasıdır. Bitcoin işlemlerinin izinin takip edilebilmesi, kirli alışverişlerde kullanılan bir Bitcoinin üzerinde bu kara bir leke gibi kalmaktadır. Bu tip kirli paralar bazı borsalarda temiz Bitcoinlere göre daha az değerlidir. Monero’da ise, tüm işlemler özel olduğundan izi takip edilemez ve dolayısı ile paranın daha önce kim tarafından ve hangi tür alışverişte kullanıldığı tespit edilemez. Bu durumda, kirli ve temiz Monerokavramı bulunmamaktadır. Son zamanlarda Bitcoinin ölçeklenebilirlik sorunu ortaya çıkmıştır. Bitcoin blok boyutu maksimum 1 MB olarak ayarlanmıştır. Ancak, Monero’da böyle bir sınır yoktur. Ancak bu da kötü maksatlı kişilerin sistemi büyük bloklarla tıkaması söz konusu olmaktaydı. Bunun çözümü de sistemde uygulanan bir blok cezası ile bulunmuştur. Monero, Bitcoinden farklı olarak CryptoNote sistemine dayanmaktadır. Bu sistemlerde kullanılan algoritmaya CryptoNight adı verilmektedir. Bu algoritma daha adil bir para sistemi kurmak için geliştirilmiştir. Bu sistemde madencilik yapılamamaktadır. Bu şekilde madencilik havuzları engellenecek ve para birimi daha adil dağıtılacaktır. En azından umut edilen buydu. Monero’da Bitcoinden farklı olarak birden fazla anahtar bulunur. Bitcoinde bir özel ve bir de genel anahtar vardır. Oysa ki, Monero’da durum biraz daha karışıktır. Monero’da genel ve özel görünüm anahtarı olmak üzere iki çeşit anahtar vardır. Genel görünüm anahtarı, işlem alıcısı için kullanılır, harcama anahtarı ise göndericiye aittir. Harcama anahtarı da açık harcama ve özel harcama anahtarı olmak üzere ikiye ayrılır.

Monero Nasıl Saklanır?

Monero depolamanın en kolay yolu, mymonero.com sitesi üzerinden yapılır. Sitenin ana sayfası açılır ve ilk olarak yeni hesap oluştur sekmesi tıklanır. İkinci adımda sistemin verdiği özel giriş anahtarı bir yere not edilir. Üçüncü adımda, özel giriş anahtarı girilerek public adresi bulunur. Böylelikle siteye üye olunur. Burada en önemli konu özel giriş anahtarını kimseyle paylaşmamak gerekir.

Monero ve Bitcoin

Bitcoin açık ve şeffaftır. Blockchain teknolojisi, herkesin blok zincirine ulaşıp geçmişte yapılan tüm işlemleri rahatlıkla okuyabileceği bir defter gibidir. Bitcoine ulaşmak ve kullanmak basittir. Bunun yanı sıra Monero, gizlilik ve izlenememe için kurulmuştur. Tüm işlemlerin tamamen gizili olduğu sistemin kullanımı yeni başlayanlar için biraz karmaşıktır. Bitcoin dijital paradır, Monero izlenemeyen dijital paradır. Bitcoindeki işlem detayları herkes tarafından görülebilir, Monero’da işlem detayları görülemez. Bitcoinin Pazar payı 144 milyar dolar iken Monero’nun Pazar payı 2 milyar dolardır. Bitcoin 2009 yılında ortaya çıkmıştır. Monero ise 2014 yılında kurulmuştur.

Monero’nun Avantajları ve Dezavantajları

En iyi gizliliğe sahip kripto paradır. Tüm işlemler bağlantılı ve izlenebilir değildir. Blok zincirinin sınırlı bir boyutu yoktur. Monero, madencileri teşvik etmek için sürekli bir arz halindedir. Mali açıdan hızlı bir büyüme sağlamıştır. Denetlenebilmektedir ve projenin kurucuları çok deneyimli ve yetenekli bir ekiptir. Bunlar Monero avantajları olarak göze çarpmaktadır. Monero işlemleri diğer kripto paralara göre daha fazladır. Çünkü şifreleme miktarı fazladır. Monero için uyumlu bir cüzdan bulunmamaktadır. Yeni başlayan kullanıcılar için biraz karmaşıktır bu nedenle pek yaygın değildir. Bunlar da Monero dezavantajları arasında sayılabilir.

Monero’nun Geleceği

Hiç şüphesiz, sağladığı gizlilik nedeniyle daha cazip hale geleceği düşünülmektedir. Kurulduğu günden bu yana yaptığı büyüme ile diğer koinler içinde önemli bir yere sahiptir.

Altcoin ile ilgili diğer makalelerimizi okumak istiyorsanız linke tıklayınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir !